Att det är viktigt med rörelse och motion vet vi alla, men det betyder inte att vi automatiskt blir fulla av motivation när vi tänker på att gå iväg till gymmet. Med jämna mellanrum stöter man på personer som pratar om hur mycket de älskar att träna och hur mycket det ger dem både på en fysisk och personlig nivå och man känner sig ungefär 50% arg och 50% avundsjuk. Finns det verkligen en idrott för alla? Jag har bestämt mig för att hitta en metod för folk att välja rätt träning och förhoppningsvis kommer jag själv att vara i form till sommaren! Till min hjälp jag har pratat med alla kompisar jag har som jag räknar som ”träningsfantaster”. Det spelar ingen roll för mig vilken typ av idrott de håller på med, poängen är varför det gillar sin idrott och vad som är den största fördelen som de har fått av att träna.

Träna med andra är tricket

En sak som alla mina kompisar var överens om är att gemenskapen när man utövar en idrott är det som gör det roligt. Sporten i sig kanske är kul också men om det skulle behöva träna själva tvivlar jag på att lika många skulle göra det regelbundet. Spännande nog så gäller det här även de som utövar sporter som man kan se som ensamsporter till exempel simning och löpning. Då handlar det mer om föreningen de är med i, att peppa varandra inför tävlingar och att sporra varandra att ge det där lilla extra. Ett enkelt sätt att börja träna med andra är att gå med i en idrottsförening. Då kommer du snabbt in i en grupp med likasinnade. hittar du inte rätt kan du alltid bilda en egen idrottsförening. Börja med att samla ihop folk som är intresserade av samma idrott till ett möte där ni kan enas om stadgar för hur föreningen ska drivas och vem som är ansvarig för vad. Vill man har extra stöd och råd kan man vända sig till RF:s distriktsidrottsförbund (DF).

Måste man träna hårt?

Min nästa fråga handlade om man verkligen måste pressa sig själv för att träningen ska ge resultat? Här var svaren lite mera olika, vissa älskar känslan av mjölksyra i musklerna medans andra föredrar en lugnare träning. Det här bekräftar också det jag pratade om i börjar, tricket är att hitta det som passar för just dig, inte att passa in i nån mall. Att skapa en egen idrottsförening är lite för mycket för mig, men jag hade tur för istället så hittade jag Bruce. Bruce har studios runt om i hela Stockholm och med ett medlemskap i Bruce kan du testa allt från yoga till kickboxning till dans till crossfit. Framför allt har det en stark gemenskap. Kanske är det bättre att träffa folk som tränar olika sorters idrotter än att bara träffa dem som gillar samma sort som du? På så sätt kan man få olika typer av motivation för helt ärligt, vissa dagar känner jag att jag kan träna hårt och andra dagar räcker det med en promenad.