Längdskidåkning i skogen

Den 11:e december år 1908 bildades det Svenska Skidförbundet i Sundsvall. De är ett specialidrottsförbund för skidsporter på en organiserad nivå. De har sitt huvudkontor i Falun men har även ett kontor i Åre. Det Svenska Skidförbundet är medlem i det Internationella Skidförbundet, Riksidrottsförbundet och i Svenska Idrottsrörelsens studieförbund. Deras uppgift är att administrera och underlätta de olika skididrotterna i Sverige på det vis så att de följer verksamhetsidén i den svenska idrottsrörelsen samt att representera idrotterna i utlandet. Det Svenska Skidförbundet sysslar med följande idrottsgrenar: längdåkning, puckelpist, snowboard, telemark, backhoppning, alpint, freeskiing, skicross, speedskiing och rullskidåkning. Det Svenska Skidförbundet har haft många olika förbundsdirektörer under åren och nuvarande är det Ola Strömberg. Han har varit förbundsdirektör sedan 2017. Han har varit både företagsledare och elitsimmare och har vunnit ett flertal SM-tecken. Han har även varit ordförande i SK Neptuns simsektion. Strömberg kommer ifrån Växjö men bor för tillfället i Stockholm tillsammans med sin fru och sina tre barn.

Doping inom skidförbundet

Att det inte förekommer doping är ett viktigt ämne för Skidförbundet då de vill tävla i en ren idrott. Dopingkontrollen består av ett kiss- och blodprov som sedan sänds till ett godkänt laboratorium för att analyseras. Alla idrottare är skyldiga att genomgå kontroller och det är noga kontrollerat. Idrottare som är dopade eller hjälper andra med dopning kan straffas med upp till fyra års avstängning första gången och vid upprepade gånger bli avstängd för alltid. Avstängningen gäller då för alla idrotter och innebär att den straffade varken får delta i träningar, tävlingar eller uppvisningar. Det är särskilt viktig vid stora internationella tävlingar att de som representerar landet är ”rena”. Under OS 2018 är exempelvis Ryssland avstängda efter systematisk doping. Vissa tävlande kan få delta men inte under det egna landets flagg. Det är otroligt viktig med en bra image eftersom landets ära står spel och dessutom är mediebevakningen enorm under de stora mästerskapen och särskilt OS. Bara en sådan sak som OS-truppens kläder betygsätts och det råder stor hysch hysch innan lanseringen. Kalla gav en glimt av OS-kläderna redan innan OS 2018 och till och med det rapporterades det om.

Skolor för framtidens talanger

Svenska skidförbundet satsar på unga talanger på flera olika sätt. Först och främst kan lokala skidklubbar ansöka om bidrag för sina aktiviteter. Det är viktigt att barn rör på sig och får chansen att prova på olika skidgrenar. För ungdomar finns även chansen att kombinera studier med sin sport. Det finns flera olika skidgymnasium i Sverige. Av förklarliga själ ligger de flesta i skolorna i Norrland. Det innebär att många unga flyttar hemifrån redan vid 15 års ålder för att kunna gå i skolor. De kommer från hela landet men som tur är går det att boka flyttstädning Göteborg med städgaranti på ett enkelt sätt så det är bara att ge sig iväg när man fått antagningsbeskedet. Det finns möjlighet att få inackorderingsstöd för dem som flyttar långt till andra orter. Det finns olika typer av skolor, riksskidgymnasium, nationell idrottsutbildning, högskola och folkhögskola. Förutom att satsa enbart på aktiva idrottare så läggs även pengar på att utbilda tränare och idrottsledare som också är en viktig del av skidsporten.