Svenska Golfförbundet är förbundet för golf i Sverige, grundad 1904. Förbundet ansvarar för att förvalta reglerna som fastställs på nationell nivå. Det organiserar turneringar, hanterar landslag och främjar spelet. Från 2017 bestod förbundet av 460 golfklubbar och 468.570 enskilda medlemmar där 72% är män och är 28% kvinnor. Det gör det till det största idrottsförbundet i Sverige när det gäller aktiva medlemmar, framför föreningsfotboll och friidrott på andra och tredje plats. Svenska Golfförbundet är medlem i European Golf Association och är dess tredje största nationella medlem bakom England och Tyskland med 661.805 respektive 640.181 medlemmar från 2016. Vilket är väldigt bra då Sverige har en mycket mindre befolkning. Svenska Golfförbundets vision är ”Alla som vill ska få möjlighet att spela golf efter sina förutsättningar”.

Golf är en sport för alla

Damer som golfar

Golf är verkligen en sport för alla. För både gamla och unga. Det som är lockande för många med golfen är att det är ett väldigt socialt spel. Mellan det att man slår och går fram till bollen så kan man prata väldigt mycket med sina vänner man är ute och golfar med. Häromdagen så gick ett ryckte om att det var någon som hade slagit in en boll på klubbhuset och pangat en ruta. Om du hör av dig till fösntermontage stockholm byter de ut den trasiga rutan snabbt och smidigt. Så det märktes knappt att rutan saknades ett tag.

Svenska framgångar i världen

Sverige har haft stora framgångar inom golf på den internationella scenen. Profiler som Annika Sörenstam och Jesper Parnevik har blivit synonyma med golf inte bara här i Sverige utan är välkända även utomlands. På senare tid har även Henrik Stenson skördat många framgångar och är den hittills högst rankade manliga svenska golfsspelaren och 2016 blev han första svensk att vinna en major! Senaste nytt är att Jenny Haglund vann i Rabat vilket var den första segern på Europatouren för svenskan.