Många barn, både pojkar och flickor, spelar idag fotboll med stor glädje och passion i den lokala idrottsföreningen. De flesta idrottsföreningars verksamhet bygger på ideellt arbete, vilket är mycket viktigt att komma ihåg som förälder tillett barn som spelar fotboll. Tränarna i fotbollslaget är vanliga föräldrar, ofta med heltidsjobb precis som en själv. De arrangerar träningstillfällen och matcher i ur och skur, släpar utrustning, styr upp heta situationer på planen, tröstar barn som gjort sig illa, knyter fotbollsskor och har alltid en extra vattenflaska eller ett par varma vantar till den som glömt detta en kylig höstmorgon. Det kan dock vara stressigt att få ihop livet som idrottsförälder oavsett om man är tränare eller ej.

Som en bra fotbollsförälder bör man försöka ge tillbaka så mycket man kan, både till tränare och idrottsförening. Visst, får ens barn aldrig spela eller om något går uppenbart oschysst till bör man säga till, men annars är det bara att dra sitt strå till stacken som tack – dock i rimlig omfattning

Gemensam skjuts

Bland de första sakerna man märker som fotbollsförälder är att det blir mycket skjutsande hit och dit till träningar och matcher som ibland är långt borta. Funderar man på att ta ett billån och köpa en ny bil kan det därför vara värt att tänka på att man kanske vill ha plats i bilen för en eller två extra fotbollskompisar i bilen. Genom att turas om att skjutsa till träningar och ta med sig flera barn i bilen kan föräldrar lättare få ihop vardagspusslet; det blir mer miljövänligt med färre bilresor och man kan även hjälpa tränarna att avlasta dem från arbetsuppgiften att försöka styra upp logistiken för laget inför en bortamatch.

Stöd idrottsföreningen

Andra sätt att stödja laget och idrottsföreningen är att stå i föreningens café vid hemmaplanen då och då. Kanske säljer föreningen julgranar kring jul, eller säljer andra lag strumpor, kakor eller liknande? Köp gärna för en symbolisk summa om du har möjlighet. Bäst är förstås om man själv har möjlighet att ställa upp som ledare, hjälptränare eller ibland domare i en cup där man helst bör döma mellan två för en själv okända lag.

Tränarna kan nästan alltid behöva en extra hand, t.e.x någon som håller i en uppvärmningsövning, passar eventuella småsyskon som tränarna ibland behöver ha med- igen- de är bara vanliga föräldrar precis som du själv. Fråga vad du kan hjälpa till med eller ryck in där det behövs, trösta barnets ledsna kompisar, torka en snorig näsa, uppmuntra barn som står på avbytarplats att ta på en jacka o.s.v. Så tänk på allt ideellt arbete dina barn får njuta av och ge tillbaka det du kan och orkar!