Skateboard kom i början av 1950-talet i USA och är idag en världsomspännande sport. Sveriges Skateboardförbund bildades 2012 som ett initiativ på de många utövarna och föreningarna som fanns i landet. KFUM Fryshuset i Stockholm, Bryggeriet i Malmö, Borlänge KFUM och No Limit var några av de aktörer som gick samman. Skateboardföreningarna hade under många år inget eget förbund som kunde agera i gemensamma frågor. Sveriges Skateboardförbund bildades och blev dessutom medlem i Riksidrottsförbundet 2013.

En sport med surf i

Skateboard började på 50-talet när surfare ville åka på marken när surfsäsongen var över. Under den första perioden var brädorna relativt smala och en av de framstående tillverkarna av brädor var George Powell. Skateboard utvecklades snabbt i takt med att de olika tävlingsmomenten kom som hastighetstävlingar, höjdopp och freestyleåkning. Under 70-talet gick sporten in i en ny fas och upptäcktes av nya kategorier människor. Brädorna fick betydligt mjukare hjul och utvecklade den stil som idag kallas “street”. Sporten började få mer utrymme i media och även öka intresset bland sponsorer. Sporten är relativt billig även om de mest inbitna gärna har flera och dyrare brädor.

Ollie

 

Ett av de mest välkända tricken man kan göra på en skateboard är “Ollie” som introducerades av Rodney Mullen 1982. Även “Magic Flip” och “Kick Flip” uppfanns i samma veva och åkare världen över började göra variationer på dessa. Under samma period blev det vanligt att man började åka i torrlagda swimmingpooler och därefter föddes en ny era inom skateboarding.h därmed dök ännu en ny form av skateboardåkning upp. Under 1980-talet började brädorna specialiseras efter olika åkstilar och man började bygga stora skateboardramper. De större tävlingarna började sponsras av stora klädmärken och mer pengar kom in i sporten. Ett av de största namnen vid denna tid var Tony Hawk. Skyddsutrusning utvecklades också i takt med att sporten blev mer avancerad och många började tillverka så kallad skateboard filmer, vilket tog ännu ett kliv framåt, när internet kom. Plötsligt var det enkelt att filma och publicera sin åk och visa upp sina trick för hela världen.

Medlem i den Olympiska familjen

År 2016 blev så skateboard invigd i det olympiska programmet vilket berättar om hur stor sporten idag har vuxit sig. En skateboard har dock haft ett ganska oförändrat utseende de senaste 20 åren. En standardbräda är cirka 80 cm lång och består ofta av 7 lager kanadensisk lönn. Bakdelen och framdelen är upphöjd, och kallas nose respektive tail. Brädan är omkring 19 cm bred och hjulens upphängning kallas “truckar”. En av de vanligaste stilarna när man åker är bland annat “Downhill” som utförs i en backe, och har fått nytt intresse på senare år då longboarden fått nyuppväckt intresse. Dagens streetstil är också mycket vanlig, som utvecklats ur freestylen. Rampåkning då man gör trick i en skateboardramp är även det en stor gren inom sporten.