Det finns många idrotter i vårt avlånga land som ger avtryck och en nivå av dem är elitidrotten. De som tävlar inspirerar andra och oftast gårtalang flera generationer bakåt i tiden. Eliten sitter i ådrorna kan man säga men det är inte bara så utan finns bara förutsättningarna så kan vem som helst bli elitidrottare.

Vi har olika föreningar i Sverige som hjälper till att bidra på olika sätt. Riksidrottsförbundets strävan är att förse de svenska elitidrottarna med de allra bästa och möjliga förutsättningar som finns att få.

Alla vill att de svenska idrottarna ska ha det bästa av det möjliga för när svenskarna tävlar om guldet eller om de andra medaljerna så står Sverige i stort sett stilla. Man behöver inte vara ett stort fan av en specifik idrottare utan man tittar för att man vill se vad Sverige har för chanser att ta hem guldet.

För att en elitidrottare ska kunna tävla så behövs det ekonomiskt stöd. Det kan de olika föreningarna hjälpa till med. Som förening kan man även söka efter medel. Kanske behöver elitidrottaren utbildning och för att kunna få det så kan man söka efter ekonomiskt bistånd till det via en förening.