Det finns olika sportklubbar som har med vatten att göra, som till exempel segelsällskap. De är som det låter inriktade på segling. Oftast ligger segelsällskap i anknytning till vattnet som till exempel vid havet, sjön eller vid en flod. Dessa föreningar har ofta ett klubbhus på land där medlemmarna kan få vistas. Vissa har även ett båthus där de förvarar allt det material som de behöver.

En annan förening som har med vatten att göra är idrottsföreningar som simmare är medlemmar i. Den som är troligen den äldsta idrottsförening som finns är Uppsala simsällskap. Föreningen bildades år 1796 av då en samling akademiker. Den leddes av en docent i Matematik vid Uppsala universitet. Den första badinrättningen var ett kallbadhus och året var 1841. Några år senare byggdes det till ett hopptorn som nyttjades mycket flitigt av de två killarna som gav namn åt Mollbergare och det Isanderska hoppet som numera är mycket känt världen över. Männen hette Anders Fredrik Mollberg och Fredrik Isander.

Det finns över 315 medlemmar i Svenska Simförbundet. En del är tävlingsinriktade medan andra inte är det. I hela landet är dessa medlemmar indelade i 7 simdistriktsförbund eller i regioner.

Medlemmarna i simföreningarna är verksamma inom olika simidrotte som till exempel konstsim, vattenpolo och simning.

När det gäller simning så gäller det inte bara för vuxna utan det finns även många ungdomar och barn. Det finns babysim för de allra minsta, minisim och simlekskola samt simskola. Är man 25 år eller äldre så finns det motions och tävlingsverksamhet, det vill säga så kallat Masters. Det finns alltså en hel del inom vattensporterna från det man är född tills man blir gammal.