När man pratar om idrottsföreningar så handlar det naturligtvis om sport av olika slag. När man pratar om idrottsföreningar är det inte bara till exempel fotboll eller ishockey utan i samma kategori ingår även sportklubbar. Oftast bildas olika föreningar för att det tävlas i dessa sporter. Det har bildats allt fler föreningar sedan slutet på 1800-talet.

När det gäller sportklubbarna delas de vanligtvis upp i olika sektioner. Det är till exempel dam, herr, ungdom och handikappidrott. I vissa sektioner är de uppdelade i självständiga föreningar fast de använder sig av samma märke eller färger. Alliansföreningar kallas dessa föreningar då. Det finns de klubbar eller föreningar som även driver en annan verksamhet utöver själva föreningarna.

Idag är det många människor som är medlemmar i någon sorts förening. Här i Sverige finns det cirka 20 000 föreningar som är organiserade i 71 specialidrottsförbund. Det är rätt så många och det är så många som varannan svensk som är medlem i en idrottsförening. Vissa är medlemmar i flera föreningar.

Varför bildas idrottsföreningar?

Idrotten ger så mycket, brukar man säga. Inte bara hälsa och målmedvetenhet utan även gemenskap och glädje. Idrotten lär oss alla att kämpa på. Den ger oss chansen att vinna med värdighet, men det är inte allt. Det viktigaste är att man lär sig att komma tillbaka efter en förlust.

Hur många behöver man vara för att bilda en förening?

Det behövs egentligen inte ett högsta antal för att bilda en förening. Ska man bilda en ekonomisk förening så räcker det med att man är tre personer. Det är även tillräckligt med tre stycken när man ska bilda en ideell förening.

 

Hur går man tillväga?

När man har kommit fram till att man vill starta en förening så samlar man ihop folk som kan tänka sig vara intresserade av att bli medlemmar. Man kan annonsera ut i tidningar eller så går man ut med informationsblad på de olika tillställningar som finns, som till exempel på en fotbollsmatch om föreningen ska handla om fotboll med mera. Man kan lämna ut information till barnens klasskompisar till exempel.

När man väl har fått ihop intresserade så bestämmer man en tid för ett möte. Den som har tagit initiativet till att bilda föreningen går ut med kallelse. Vem som helst får lov att komma så i princip får man inte lov att stänga ute någon.

Man bör ha en närvarolista. De som kommer på mötet är de som röstar fram de olika mötesfunktionärerna. Det vill säga ordförande som håller i mötet, sekreterare och justeringsmän. Vill man ligga steget före så kan man gå ut med namnförslag innan mötet. Sedan är det upp till de som kommer om vilka de vill ha in i styrelsen.